Sunday, January 23, 2011

Febret Aku makAn

hihi..neh adalah entri yg paling aku suka iaitu bab makan..ari khamis aritue,sempt pg dating..hihi..so pg2 bergerak..ambik kometer dr tj malim ke Midvaley..aku naik coach wanita..mula2 takdelah padat..lama2 nak bernafas pon tak bleh..terlalu ramai org..kan cuti umum..Thaipusam..mgg berlambak lah org..seb bek dpt tempat duduk..sempat tdo semint dua..hahaha..2jam bru sampai tdolah jap..hihi...


dah tue..jalan2 dating2..makan2...dah 2..aku pon ternampak satu kedai juai cream puff..wah mgg febret aku(sejak tgk cerita Absolute Boyfriend,alah citer jepon bf dia robot hensem tue).aku Pon belilah..sebijik jer beli...lepas tue simpan dlm beg..sebab nak pg beli barang2 dapor..hahaha(dating pg beli barang dapor)..dlm pukul 2..aku nak balik..sebab tkt balik lewat plk..time tggu train..aku bukak lah cream puff aku(tak sabar nak makan)..sambil duduk bersila tggu kometer..Tgk2 cream puff aku dah penyet..Takpa2 cream puff pyn pasal aku makan gak.sedap gilerr


..cream puff die tak manis,rasanya berkrim disukai ramai...Mula2 en pendi cam tak lalu,..lepas dia rasa..mintak g..sya bg ckit jer..sebab saya yg beli...nak byk?? beli sendirilah..hahaha..

..best3..

ok petang t lepas balik jog kami nak wat satu g makanan jepon OKONOMIYAKI..hahaha..(lepas tgk cerita hanazakari,hehehe)sajer2 nak try..kat umah sewa.(entah jadik tah tidak,makan jalah).keja kami masak,makan.makan.makan..kami ambik resepi neh kat dari dapur maisya..TQ..


gambar hiasan jer

Osaka-style Okonomiyaki

Batter:
5 sudu besar tepung
4 sudu besar dashi/stok ikan bilis/stok ayam/stok udang/stok daging
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil gula
garam
1 telur

Bahan-bahan inti( ikut suka nak letak apa..semua bahan dihiris halus):
kobis
daun bawang, daun sup
bawang
sosej
udang(takdak Udang..tak letak)

Bahan hiasan:
Sos okonomiyaki(takdak gak ganti sos cili dah lah)
Mayonis
Serbuk nori( seaweed)(takdak gak)

Gaul rata semua bahan utk batter.

Campurkan semua bahan inti ke dalamnya dan gaul rata.( agak-agak le kuantitinya...patutnya batter tu cukup sekadar dapat meliputi semua bahan inti )

Panaskan kuali, bubuh minyak sikit.

Sendukkan adunan dan bentukkan bulat( macam pancake ). Masak dengan api sederhana hingga perang kedua-dua belah.

Angkat. Sapukan sos, mayonis dan taburkan serbuk nori.

2 comments:

♥Ayu Darwisya♥ said...

wah...cam sedap jer...nk try lah...

noraziemah said...

dlm bahasa jepon okonomiyaki..dlm bhasa melayu..lempeng..hihi..Trylah

Post a Comment

(^_^)V